Welke materialen sieraden zijn er allemaal en hoe moet je je sieraden schoonmaken?

Welke materialen sieraden zijn er allemaal en hoe moet je je sieraden schoonmaken?

Donna van Kessel

Om je sieraden mooi te houden adviseer ik je om goed voor ze te zorgen. Doe je sieraden af als je gaat slapen, douchen, zwemmen, je handen gaat wassen en als je gaat sporten. Als je huid een hogere zuurgraad heeft kan het voorkomen dat je sieraden verkleuren of gaan afgeven op je huid. Probeer contact met water, parfum en andere cosmetische producten zoals handcréme en bodylotion te vermijden. Bewaar je sieraden op een schone en droge plek. Bewaar ze dus niet in de badkamer omdat dit een vochtige ruimte is, maar bijvoorbeeld in een sieradendoosje.


925 sterling zilver
Er zijn verschillende gradaties die aangeven hoe zuiver het zilver is. Als eerste heb je de gradatie 999. Dit is de meest pure vorm van zilver, maar deze vorm is te zacht om sieraden van te maken. De bekendste gradatie is 925, dit betekend dat het sieraad voor 92,5% uit zilver bestaat. Hierbij wordt een legering, bijvoorbeeld 7,5% koper, aan toegevoegd. Dit kan ook een ander metaal zijn. Daarnaast heb je nog de gradaties 835 en 800. De zilveren sieraden van Don’ aparte hebben altijd de gradatie 925. Zilveren sieraden zijn 100% nikkelvrij.

Na verloop van tijd kan het voorkomen dat zilveren sieraden donkerder kleurt. Dit komt omdat zilver kan oxideren. Om jouw zilveren sieraden schoon te maken kun je een zilverpoets gebruiken. Deze kun je bijvoorbeeld bij een drogisterij kopen. Doe de zilverpoets op een zachte doek en wrijf deze over de sieraden. Je kunt ook een speciaal zilverpoetsdoekje gebruiken. Daarna zien ze er weer uit als nieuw!

Gold plated
Gold plated sieraden worden ook wel vergulde sieraden genoemd. Vergulde sieraden bestaan grotendeels uit een ander materiaal. Bij Don’ aparte is bij vergulde sieraden 925 sterling zilver als basis gebruikt. Bij deze sieraden is een 14k gouden laagje aan de buitenkant aangebracht.

Het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn met gold plated sieraden. Bij gold plated sieraden kan het gouden laagje op den duur gaan slijten. Hoe snel dit gebeurt hangt af van hoe je met je sieraden omgaat. Ik adviseer je dus om de sieraden af te doen als je gaat douchen, omdat het gouden laagje sneller aangetast kan worden als het in aanraking komt met zeep. Gebruik alleen een schone en droge doek om gold plated sieraden schoon te maken.

Brass
Bij brass sieraden, ook wel messing genoemd, wordt er een combinatie gebruikt van koper en zink, dit noem je een legering. Brass is van zichzelf al goudkleuring en dus goed geschikt om sieraden van te maken. Soms wordt brass ook als basis gebruikt bij gold plated sieraden, zodat je bijna geen verschil ziet als het gold plated laagje gaat slijten. Brass is ook 100% nikkelvrij.

Brass sieraden kunnen na verloop van tijd hun glans kwijtraken en dof worden. Je kunt Brasso gebruiken om je brass sieraden schoon te maken en ze weer te laten glanzen. Als je een hoge zuurgraad hebt kan het voorkomen dat brass sieraden, bijvoorbeeld ringen, groen afgeven op je huid.

Heb je nog vragen over de verschillende materialen of het behandelen van je sieraden? Stuur een mailtje naar info@donaparte.nl en ik help je graag verder!

Terug naar blog

Reactie plaatsen